geschiedenis bertin

André Bertin

André Bertin was een Frans professioneel wielrenner, team manager en ondernemer. Zijn leven omvatte de periode pre-wereldoorlog 1 tot bijna aan het einde van de 20e eeuw. Veel van zijn prestaties werden bereikt in de productie van fietsen en het distributie bedrijf.

Bertin werd geboren op 3 maart 1912 in de landelijke gemeente Ecques in de regio Nord Pas de Calais (Noord-Frankrijk) nabij de Belgische grens. Het ligt ongeveer 50 km ten noordwesten van Arras. De gemeente blijft relatief klein (bevolking 1900) ook vandaag nog, maar dit kan te wijten zijn aan zijn grote landelijke ligging en het feit dat het volledig vernietigd werd en vervolgens opnieuw opgebouwd na de oorlog.

Bertin’s familie verhuisde naar St.-Laurent-Blangy (tijdens of na WO I.) St .- Laurent-Blangy is ook een gemeente in de regio Nord Pas de Calais en is uitgegroeid tot een buitenwijk van de stad Arras. Het werd ook vernietigd tijdens WO I en daarna opnieuw opgebouwd. Hoewel de regio in nazi-bezet Frankrijk gelegen was tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de gemeente omvangrijke schade vermijden. Bijgevolg, het was hier dat Bertin in 1946 een fietsfabriek begon om zo de Franse naoorlogse nood aan persoonlijk vervoer op te vangen. Er zijn ook aanwijzingen dat hij het wielrennen hervat heeft in 1945-1946 toen Frankrijk de gevolgen van de oorlog van zich af begon te schudden.

 

Andre Bertin was een profwielrenner voor drie jaar, van 1935 tot 1937 reed hij voor Frankrijk-Sport. Hij bleek de knecht geweest te zijn van Antonin Magne die 2 maal de Tour de France won, in 1936 wereldkampioen werd en 3 maal de GP des Nations won. Bertin verliet het team voor de start van het seizoen 1938. Een lijst van zijn mede-teamleden en palmares in 1936 kan hier gevonden worden.

Na WO II begon Bertin zijn carrière als een fietsfabrikant in St. Laurant-Blangy. Zowel de fabriek en de kantoren van het bedrijf leken daar te zijn gevestigd. Het feitelijke adres was in de Rue Georges Clemenceau in St.Laurant-Blagny. Bertin’s drie-kleuren en Arend logo werd geregistreerd in 1950 en blijft een geregistreerd handelsmerk tot heden.

Naast de oprichting van zijn bedrijf bleef Bertin in 1945 en 1946 rijden als een onafhankelijke pro. Daarna, tot in 1966, werd hij manager en sponsor van het professionele Bertin team dat verbonden was met diverse co-sponsors tijdens de levensduur van de ploeg.

 

De uitrusting varieert, maar alle truien werden gepresenteerd in de kenmerkende zwarte en rode vorm tijdens het bestaan van het team. Hiernaast enkele voorbeelden.

Bertin’s commerciële activiteit groeide wanneer hij zicht verbindt met Ron Kitching in het Verenigd Koninkrijk. De twee traden op als distributeurs voor een lijn van Europa afkomstige fietsonderdelen en accessoires bekend als Milremo. Kitching baseerde zijn Ron Kit framesets van Bertin en verkocht ook Bertin gelabelde fietsen en framesets.

Alsof deze commerciële activiteit niet voldoende was, werd Bertin in 1970 de Franse distributeur van Shimano. Dit leidde tot de verrassende verschijning van Japanse onderdelen in de anders zo typisch Franse fietsen. Tijdens de fiets gekte werd het bedrijf de uitvoerder naar de VS en Canada en Bertins werden ook verkocht in West-Canada tot begin jaren 90.

 

In oktober van 1990, verkocht Cycles Bertin zijn Shimano distributeurschap aan Shimano, maar bleef in de productie van fietsen. Het einde van het familiebedrijf begon toen Andre Bertin zijn dood nabij was. Ets. Andre Bertin werd verkocht aan een holding ‘Cibo Participations’ in 1993. Helaas, dit werd al snel gevolgd door de dood van Andre Bertin op 5 januari 1994 in St.-Laurent-Blangy op de leeftijd van 81 jaar.